Særlig sensitiv mamma

sarlig-sensitiv-mammaSærlig sensitiv mamma

Finn din styrke og forstå deg selv

Av Stine Maria Mollie Jensen

Opprinnelig på dansk i 2016.

Oversatt til norsk og utgitt på Cappelen Damm i 2017

ISBN 978-82-02-54737-0

Bokomtale av Eva Steinkjer:

Stine Maria Mollie Jensen er dansk forfatter, foredragsholder og mentor for sensitive kvinner. I boka bringer hun kunnskap fra eget liv (sensitiv mamma, mor til to sensitive barn 12 og 16 år). I tillegg deler hun erfaringer fra 50 mammaer. De har fortalt sine historier gjennom spørreskjema, samtaler og dybdeintervju.

Forfatteren forutsetter at alle mødre som leser denne boka vet at de er sensitive. Boka inneholder i så måte derfor ingen kartlegging eller test, men den bidrar med gjenkjennelse, tips og råd ut fra livet som sensitiv mamma.

Ulike tema løftes fram etter en casepresentasjon. Gjennom konkrete situasjoner viser forfatteren hvordan du kan snu følelsesmessige utfordringer til en styrke, og til fulle oppdage hvilken fantastisk fordel det er å være ekstra åpen for sanseinntrykk.

Jeg som leser denne boka har for lengst passert mamma-alderen, i den forstand – daglig omsorg for egne hjemmeboende barn (mine døtre er midt i 20 årene). Mitt perspektiv er derfor ut fra refleksjoner i ”godstolen”. Samtidig er morsrollen intenst og alltid tilstede i min bevissthet, og jeg minnes både graviditet, fødsel og småbarnsperioden mens jeg lar meg berøre av historiene i boka.

Jeg finner aksept og ro når jeg leser Stine Marias betraktninger om at det å være mamma ikke bare er å være oppdrager, men også inspirator. Dessuten peker hun på at det er viktig som sensitiv mamma å lære seg å gjenkjenne hva som tapper og hva som gir energi, for så å ta ansvar for dette i hverdagen.

Et annet nyttig tips, som jeg selv har levd godt med som sensitiv mamma, er å sørge for få til et godt samarbeid med partner/barnas far for å få den egenomsorgen som jeg opplevde at jeg trengte, spesielt i spebarnstida med kolikk, amming og minimalt med nattesøvn.

Det er mye god energi å hente i å lese andres historier. Stine Maria avrunder boka med et kapittel om ”Den sensitive mammaens sterke sider”: 1. Følsom. 2. Empatisk. 3. Stille. 4. Livsglad. 5. Sterk. Kanskje gjenkjenner du deg umiddelbart i dette? Kanskje kan du ha utbytte av å lese og arbeide deg inn i styrkene, og på den måten bli oppmerksom på ressursene sensitiviteten bringer med seg?

Som en fordypning tilbyr boka et kapittel med ”Verktøy i hverdagen”. Pust, søvn, beroligelse av nervesystemet, uttrykke behov, hvordan gi slipp på følelser er noen tema som du får tips til hvordan du kan minne deg på å utføre for å komme i balanse, om det er en utfordring. For meg er dette alltid nyttig og bekreftende, fordi hverdagen av og til går ”på skinner” og fungerer langt fra mitt sensitive idealliv.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *