Stadig flere blir overveldet

Samfunnet vårt består av en gruppe godt kvalifiserte medarbeidere og verdsatte kolleger, og det er de sensitive. Når de føler seg overveldet på jobb er det ikke typen eller mengden arbeid som er problemet, men helt andre årsaker.

I 2018 ble det gjennomført en Internasjonal undersøkelsen som omhandlet høysensitive, arbeidslivet og stress. Den ble utført av nederlandske drs. E.N. Bergsma, www.hoogsensitief.nl, og Lian Kirksæther, www.liank.no var ansvarlig for den norske delen av undersøkelsen, samt norsk oversettelse i av studiet og bloggpostene, som disse dataene er hentet fra.

Samfunnet vårt består av en gruppe godt kvalifiserte medarbeidere og verdsatte kolleger; de sensitive. Hvordan kan det være at 75% av de 5500 høysensitive som svarte på undersøkelsen over hele verden har opplevd utbrenthet? Er vi i stand til å endre dette mønsteret hvor folk sliter på arbeidsplassen, og sørge for at vi beholder disse svært viktige medarbeiderne i arbeidslivet?

For å forstå trinnene vi må ta, er det viktig å vite hva som forårsaker at høysenitive blir syke i første omgang. I undersøkelsen Bergsma gjennomførte, kan det ikke trekkes konklusjoner om årsakssammenheng. Men vi vet hva høysensitive selv tenker og føler om problemene som gjør at de bestemmer seg for å forlate sitt arbeid.

Overraskende er det ikke typen eller mengden arbeid som er problemet. Det er å føle seg overveldet – så hva er det som gjør at høysensitive blir overveldet?

Finesser

Vi har alle øyne, ører, en munn, en nese og evnen til å berøre. Det er med disse sansene at vi er i stand til å legge merke til omgivelsene våre og utføre passende handlinger. Det er ganske praktisk, ikke bare for å legge merke til de vakre lydene og bildene rundt deg, men like viktig for å kjenne lukten av gass når du glemte å slå av komfyren eller lese kollegaens ansikt for å skjelne følelsene deres når du sa noe pinlig.

Sansene til høysensitive er enda mer tilpasset til å plukke opp finesser. Det er en grunn til at de tidvis sammenlignes med ”kanarifuglen i kullgruven”. De merker finesser i sitt miljø som går andre hus forbi. Lyder er en av disse finessene. Når de klager på lyden av en projektor, kan kollegaene deres himle med øynene. De hører sjelden lyden og kan ikke forestille seg at det kan plage noen. Men det forstyrrer sensitive, mer enn deres kolleger kan forestille seg. Det hindrer høysenitive i å bruke sin intuisjon, et verktøy som trengs for å fungere bra. Andre stimuli er lys, lukter og smaker. Alt dette kan være en plage, men det kan også være en kilde til glede. Minst en person vil huske å slå av projektoren før de forlater rommet.

Andres følelser kan også sees som finesser sensitive er veldig gode til å oppdage. Områdene i hjernen som er opptatt av mentalisering aktiveres mer, noe som betyr at svært følsomme mennesker kan føle hva andre føler. Dette gjør dem til gode rådgivere og støttende venner, og er en  svært verdsatt kvalitet når du arbeider med mennesker. De fleste høysensitive føler seg imidlertid overveldet av disse følelsene, og det kan forhindre dem i å tilstrekkelig utføre arbeidet sitt.

Å ha noen som ser det store bildet er enorm hjelp i å legge strategier og planer for bedriften din, spesielt når de også legger merke til de mindre detaljene. De fleste er i stand til å se det ene eller det andre. Høysensitive kan gjøre begge samtidig, og se den røde tråden fra start til slutt. De vil legge merke til hver eneste detalj, som gjør dem til en verdifull ressurs for alle lag. Hvis medarbeidere og ledere ser kommentarene deres som overflødige eller noe som forsinker prosjektet eller synes konstruktiv kritikk vanskelig å håndtere, vil imidlertid ikke de høysensitive lenger fungere optimalt. Blir det for mye av dette, vil de stoppe å bidra med sine innspill

Å bli overveldet

Hva synes høysensitive er mest forstyrrende? Hva forhindrer dem i å utføre arbeidet sitt? Nesten 90% sier at de er overveldet av støy, spesielt mye støy. Mer enn halvparten (55%) finner det umulig å gjøre jobben sin på et sted med kontinuerlig støy.

Det aller største problemet for en høysensitiv er imidlertid dårlig atmosfære på arbeidsplassen; 95% blir overveldet av dette. Vi forventet at dette kom til å spille en stor rolle, men trodde aldri det ville være så viktig. For 48% gjør en dårlig atmosfære det til og med umulig å utføre oppgavene sine.

Andre sosiale situasjoner som er overveldende: konflikter (87%), sladderkolleger (74%), dårlig sjef (80%), kollega (77%) eller kunde (62%) og uenighet med ledelsen (74%). Det som er overraskende er at vanskelige oppgaver ikke overveldende for sensitive (kun 24%), men det å gjøre mange forskjellige oppgaver på samme tid gjør dem overveldet (63%). Dette underbygger teorien om at prosesseringens dybde krever  mye energi og begrenser muligheten til å ta del i flere ulike oppgaver samtidig. I tråd med dette finner 68% det overveldende å motta mange telefonsamtaler.

Kritikk

Å bli kritisert er overveldende for 64%. Høysensitive innrømmet også at de har det vanskelig å kritisere andre 60%. Paradoksalt nok blir selvkritikk mer fremtredende når folk føler seg overveldet. 63% sier at følelsen av å være overveldet gjør dem mer selvkritiske, og dermed fremkaller stresshormoner.

Er det på tide med endringer i arbeidslivet? Jobbe for å få en bedre atmosfære på arbeidplassen, godta hverandres ulikheter og ta i bruk ressursene til hver enkelt.

Vi har alle noe å gi, og vi er alle verdifulle på hver vår måte.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *