Styret i Høysensitiv Norge
Styret skal se til at Høysensitiv Norge drives på en bærekraftig måte for å skape et levende miljø rundt høysensitivitet i Norge, og sørge for at de som trenger kunnskap om høysensitivitet, finner den. Høysensitiv Norge ble grunnlagt i 2018.
Trude Sletteland – leder
Trude er high sensory coach av yrke, korsanger og styregrossist i gjerning, kulturdyr av legning og samfunnsengasjert som få.
Trude grunnla i 2007 Impulssenteret, et kreativt senter som legger vekt på hva som skal til for å ha det godt i livet, som autonomi, impulser og kreativitet. Med dette fokuset oppdaget Trude tidlig at hun jobbet med høysensitivitet, og at kunnskapen hun faktisk hadde opparbeidet seg, også hadde feste i eksisterende forskning.
Trude har siden skrevet en rekke kronikker og to håndbøker om høysensitivitet, og flere bøker er på vei. De to bloggene Sensitiv og stolt av det og honoryoursensitivity.com er også hennes verk. Hun har veiledet alt fra barn, barnehagepersonell og lærere til pensjonister, med en hovedvekt på voksne og meningsfylt arbeid. Hun har vært intervjuet om høysensitivitet i flere medier.
Trude er høysensitiv av typen veldig ekstrovert «sensation seeker». Det betyr at hun liker følelsen av at det stormer litt, og vet utmerket godt at på seg selv kjenner man ikke andre.
Med fokus på glede, kjærlighet, kreativitet og mening i livet har hun få eller ingen problemer med å snakke om livets motbakker, for løsningen ligger i begge deler. En veldig nysgjerrighet på livet gjør at intet tema er for vanskelig å lufte. Det er i utfordringene en finner det som er viktig!
Trude coacher både fysisk og digitalt, nasjonalt og internasjonalt. Kunstterapi, skriving, kreativitet, ulike uttrykksformer, følelser og forståelse er hennes unike metodikk. Men mest av alt lever hun som hun predikerer. Meningen med livet er å ha det som best man kan, være seg selv og å dele med andre, og med den livsfilosofien vet en aldri helt hva som skjer rundt neste sving.
Mona Nogander – styremedlem
Mona er HSP-coach og sykepleier med bred erfaring. Lengst tid har hun jobbet innen forsikring med tanke på å få arbeidstakere raskere tilbake i jobb.
Som mange høysensitive har Mona fra hun var liten følt seg litt utenfor og annerledes. Dette mener hun har gitt henne den verdifulle styrken til å etter hvert gå sin egen vei. Nå har hun startet sin egen bedrift som heter Vil Våga Kan, parallelt med at hun jobber deltid som sykepleier på et senter for rusmisbrukere.
Etter at hun fylte 40 år (for mer enn 8 år siden) ble Mona veldig interessert i personlig utvikling. Hun utdannet seg til livscoach, og bygget deretter på med en spesialisering innen høysensitivitet. Det var ikke så lenge før hun startet på coach-utdannelsen at hun kom frem til at hun selv var høysensitiv.
Det ligger alltid minst en bok innen psykologi på nattbordet til Mona. Hun synes det er utrolig spennende å lese om alt som kan forklare ulike personlighetstyper, påvirkning og reaksjoner.
I det siste har hun spesielt fått øynene opp for astrologi. Visste du at du kan se noen av dine sensitive trekk i planetenes plassering da du ble født? (Etter oppvekst i en konservativ kristen menighet føltes visse interesser forbudt, særlig det som grenser mot det spirituelle).
Fremover gleder Mona seg til å være med å spre mer kunnskap om høysensitivitet, og snakke om temaer som er relevante for folk både med og uten denne personligheten. Det er så viktig å finne sin egen sannhet, få være den man er og få gå sin egen vei. Uavhengig av på hvilket område i livet det gjelder.
Marianne Furuholt -styremedlem
Marianne er utdannet coach (NLP og nevrosemantikk), og lidenskapelig opptatt av vekst og utvikling – både sin egen og andres. Gjennom sitt virke som coach løser hun opp i det som har låst seg og hjelper folk å komme videre i livet sitt. Hun jobber med folk av alle sensitiviteter, og ser en viss sammenheng mellom sensitivitet og viljen til å lære, endre seg og utvikle seg. Jo mer sensitiv, jo mer vilje. Det er en slags naturlig visshet om at vi ikke er statiske, men har stor kapasitet for læring og endring. Og det støtter vitenskapen opp under – hjernen vår er plastisk, og vi har evnen til å lære noe nytt hele livet. Er ikke det fantastisk? Hvis Marianne hadde vært 20 år og skulle velge utdannelse nå, hadde det nok blitt nevrovitenskap, og ikke ingeniørstudier på henne.
Første gang Marianne hørte om begrepet høysensitivitet var på slutten av 1990-tallet. Der og da gikk det opp et lys «Å, er det det jeg er!». På den tiden jobbet hun som ingeniør, og bare leste en artikkel om begrepet og Elaine Aarons forskning på dette. Det skulle likevel ta mange år og mye coaching før Marianne begynte å se nytten av denne gaven. Selv om det var en viss trøst i å lese at hun var helt normal, og at det fantes andre som henne, måtte hun likevel jobbe seg ut av gamle, inngrodde mønstre om at hun var «feil». Siden den gang har det blitt mye mer lesing om høysensitivitet.
Metodene hun bruker i coaching er basert på nevrosemantikk og NLP (Nevro Lingvistisk Programmering). Hun har også en rekke tilleggsopplæring, som for eksempel i Tankevirus og Social Panorama.
Det første møtet med Trude Sletteland ble en åpenbaring. Med ingen eller få egne erfaringer fra høysensitivitetens «skyggeside» er hun som en virvelvind av positive vinklinger på høysensitivitet og de karaktertrekkene som er typiske for oss som er det. Å få lov til å være en del av styret i Høysensitiv Norge er et godt utgangspunkt for å lære mer, og kunne bidra til å spre kunnskap om høysensitivitet, knuse mytene rundt det, og hjelpe høysensitive som opplever utfordringer med å finne balanse i en verden som er tilpasset de med lavere sensitivitet.