Litteratur

Det finnes etter hvert mye litteratur om høysensitivitet.  I jungelen av bøker, kan det være greit med anbefalinger fra andre lesere. Vi oppfordrer derfor alle våre lesere til å skrive en kommentar om de bøkene dere har lest, og gjerne informere om bøker som ikke står her! Klikk på boken og skriv i feltet, og mange høysensitive og andre vil være takknemlig for det!

Artikler finner du her.

Blogger og podcaster finner du her.

Annen litteratur for og om barn finner du her.

Faktabøker om høysensitivitet

sarlig-sensitiv

Elaine Aron

Særlig sensitiv er psykologen og forskerens første bok om hennes forskningsresultater. Lettlest, forståelig og full av eksempler. Dersom du nylig har oppdaget trekket hos deg selv, er dette boken for de mange aha-opplevelser.

Boken har blitt en bestselger verden over.

sensitiv-og-sterk Lian Kirksæther og Ihren Abrahamsson

Forfatterne ønsker å hjelpe deg med å forstå hva det innebærer å være høysensitiv. I boken gir de deg nyttige tips og fine øvelser som kan hjelpe til å få en bedre hverdag. Les mer her.

håndbok Trude Sletteland

Håndbok om høysensitivitet  er lettlest og er ment som en forklaringsmodell også overfor mennesker som ikke er spesielt sensitive. Læreren, husbonden, din mor, alle dem som du skulle ønske ville forstå litt mer, men som ikke har tid og lyst til å lese 450 tettskrevne sider om saken. Denne har 24 små, illustrerte sider. Les, kjøp eller kommenter her.

zeff.jpg Dr. Ted Zeff

The Power of Senstivitity

43 oppløftende suksess-fortellinger fortalt av høysensitive mennesker fra 10 ulike land. Suksessihistoriene skal hjelpe andre høysensitive å finne nye måter å mestre sin sensitivitet på, og trives i en ikke-sensitiv verden.

 Trond Haukedals bok om høysensitivitet har fått god mottakelse hos høysensitive mennesker i Norge. Forfatteren er psykolog og ikke selv høysensitiv. Han gjør her et forsøk på å gi høysensitive en liten selvtillitsboost ved å fortelle hvilken nytte og glede samfunnet kan ha av høysensitive, og dermed hvordan høysensitive selv kan oppleve seg selv som en ressurs.
fodt-sensitiv Prinsesse Märtha Louise og Elisabeth Nordeng

Født Sensitiv er deres personlige historie om livet som høysensitiv, og om hvordan det er blitt en styrke. Det handler om den spesielle sansevarheten som barn, skjørheten som ungdom og følsomheten som voksen og mamma. Gjennom møter med andre høysensitive, forskere og fagfolk gir de et nytt bilde av hvordan de lærer seg å finne sin beste plass i den.

sarlig-sensitive-barn Elaine Aron

Særlig sensitive barn.

Har du en datter eller sønn som synes borrelåsen er altfor stram eller for løs, at merkelapper og sømmer på klærne klør? Som kan virke sjenert og tilbakeholden, men er både begavet og kreativ? Da har du kanskje et høysensitivt barn. Høysensitive barn er ofte mer kreative, og kan ta til seg svært mye lærdom fordi de legger merke til så mange detaljer.

barn håndbok

Trude Sletteland

Høysensitive barn – en håndbok

Høysensitive barn er en gave til omgivelsene. Gir du næring til disse fantastiske ressursene som ligger i karaktertrekket, vil takken du får være et sterkt empatisk menneske som sprer om seg med glede og kreativitet. Derfor har vi mye å vinne på å sette oss inn i karaktertrekket.

Prinsesse Märtha Louise og Elisabeth NordengI

I Sensitive barn følger vi barnet fra fødsel og frem til tenåring. Sensitive barn inneholder den nyeste forskningen og inkluderer bidragsytere som pedagoger og forskere. Temaene er illustrert gjennom personlige historier og opplevelser, og forfatterne gir råd om hvordan man kan bruke sitt unike karaktertrekk som en styrke.

sarlig-sensitive-og-kjarligheten

Elaine Aron:

Særlig sensitive og kjærligheten.

Elsker du høyt, men er likevel redd for intimitet? Synes du kjærligheten er overveldende og utmattende? Synes partneren din at du bør forandre deg fordi du er for følsom?

making-work-work-for-the-highly-sensitive-person  Barrie Jaeger:

Making Work Work for the Highly Sensitive Person

Trude sin absolutte favoritt. Denne boken beskriver hvorfor høysensitive må følge sitt hjerte dersom de skal yte maksimalt i et lite tilpasset arbeidsliv. Velg det som gjør at du kan yte best, for din egen skyld, for arbeidsgiverens skyld og for samfunnets skyld.

 

mindfulness-for-hoysensitive Susanne Møberg:

Mindfullness for høysensitive

I denne boken viser Susanne Møberg deg hvordan du kan praktisere mindfulness – konkret, enkelt og rett på sak. Høysensitive har et nervesystem som er mer fintfølende enn vanlig, og bearbeider inntrykk, følelser og stemninger på en dypere og mer nyansert måte enn de fleste. Men høysensitive personer blir også lett stresset og overstimulert. Mindfulness er derfor en utmerket teknikk for å skape en bedre og mer harmonisk hverdag.

sarlig-sensitiv-mamma Stine Maria Mollie Jensen

Særlig sensitiv mamma, Finn din styrke og forstå deg selv. Forfatteren er dansk, foredragsholder og mentor for sensitive kvinner. I boka bringer hun kunnskap fra eget liv (sensitiv mamma, mor til to sensitive barn 12 og 16 år). I tillegg deler hun erfaringer fra 50 mammaer. De har fortalt sine historier gjennom spørreskjema, samtaler og dybdeintervju. Les mer her. 

sensitive-barn-i-pedagogisk-arbeid Lise August og Martin August:

SENSITIVE BARN I PEDAGOGISK ARBEID
Fra sårbarhet til styrke

For fagpersoner som allerede har erfaring med og innsikt i fenomenet høysensitivitet er denne velegnet som oppslagsbok. Den er godt strukturert med tydelige temaoverskrifter, godt dokumentert med aktuell og oppdatert forskning.

Birte Svatun

Høysensitive barn
I barnehagen og hjemme

Hvordan kan vi som voksne omsorgspersoner ivareta de særlig sensitive barna i barnehagen og hjemme?

Hvordan kan voksne møte barna på best mulig måte og legge til rette for at de utvikler god selvfølelse? Forfatteren tar utgangspunkt i hverdagssituasjoner i barnehagen og hjemme.

Daniel J. Benor MD 

Wholistic Healing for the Highly Sensitive Person (HSP): Finding Your Place in the Universe: A Mini-Encyclopedia of Ways to Develop and Deepen Wonder.

Utkommet  2019, sterkt anbefalt av  Ted Zeff.

 


Runar Heggen

Kunsten å være ekte

Hovedfokuset i denne boken knyttes til særlig sensitive menn og gutter. Alt handler om relasjoner og forståelse for samspill. Mye er også likt uavhengig av kjønn.
Boka kan  bestilles direkte  på https://www.ekte.net/

 

Anita Moorjani

Sensitive is the New Strong – PocketEngelsk, 2021

 

Fem trinn til å bli kjent med deg selv, skape balanse og få indre ro

Anett-Kristin Andersen

Fem trinn til å bli kjent med deg selv, skape balanse og få indre ro.

I boka; når sjelen banker på, tar hun deg med gjennom sin historie og sitt møte med veggen, og hvordan hun tok tak i livet sitt for å lære og få større innsikt. Det handler om å rydde opp i eget liv, i omgivelsene sine og i seg selv. På denne reisen forsto hun at hun var høysensitiv og balanse ble stikkordet.

Det nådeløse arbeidslivet
Det nådeløse arbeidslivet av Erika Ribu og Sara Skilbred Fjeld

Dette er en omvendt selvhjelpsbok. For hva om det er arbeidsplassen som bør bli en bedre utgave av seg selv, og ikke du?

Mange blir stressa og utbrente på grunn av  utformingen av arbeidslivet, økonomien og politikken, og ikke bare personlige forutsetninger og måter å takle hverdagen på.

Sara Skilbred Fjeld og Erika Ribu har intervjuet arbeidstakere og fagpersoner om hva som fører til stress, og hva som kan gjøre arbeidssituasjonen bedre. Målet er å finne ut hvordan vi kan få et mer humant arbeidsliv.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *