Utbrenthet blir diagnose – godt nytt for høysensitive?

Forfatter:  Trude Sletteland

Verdens helseorganisasjon har nå gitt utbrenthet en diagnosekode. Det burde være godt nytt for høysensitive, og som konsekvens burde helsepersonell og NAV burde fatte mye interesse for høysenstivitet.

Høysensitivitet kjennetegnes ved at man har et sterkere sensorisk apparat, som bearbeides ved kraftigere kognitiv prosessering, som igjen fører til kraftigere emosjonell reaktivitet. Den kraftigere reaktiviteten vil nødvendigvis lettere føre til utbrenthet enn hos mennesker som bruker lenger tid på å reagere på omgivelsene. En høysensitiv person som er i feil jobb, vil tidligere møte et metningspunkt enn andre i tilsvarende situasjon.

Høysensitivitet er ingen diagnose, og skal heller aldri bli det. Det er ingenting galt i å være høysensitiv. Men det er et faktum at høysensitive er mer utsatt for å bli utbrent hvis de er i feil jobb eller jobben gir for stor belastning. Det holder mange borte fra jobb, og fører sågar mange over i uførkategorien. Det er samfunnet ikke tjent med, og for mange høysensitive er det også en dårlig løsning. Ikke for alle, selvsagt. Men for de som får feil behandling, burde det være håp med denne nye diagnosen.

Vi som har veiledet høysensitive en stund, kjenner godt til dette mønsteret. Slitet på jobben, både emosjonelt og fysisk, New public management med sitt tids- og effektivitetspress, følelsen av å ikke få gjøre en god nok jobb, tankekjør, alt dette tærer på selvtillit og generell følelse av verdi. Etter for lang tid i en slik situasjon, tror mange høysensitive at det er de selv det er noe galt med. At årsaken er at de tåler for lite. Men ved å sette diagnosen der hvor den hører hjemme, kan mye gjøres. For det ER arbeidsplassen som er feil. Enten det er den det er noe galt med, eller kun det enkle faktum at den ikke passer for deg.

Utbrenthet plasserer diagnosen på jobben. Det betyr ikke alltid at det er noe galt på arbeidsplassen, selv om det svært ofte er tilfelle. Det kan også bety at en er i feil jobb, generelt eller akkurat nå. I en jobb man enten blir over- eller understimulert av. En jobb med konflikter en slites ut av. Det kan også bety at en trenger en time-out i blant. Mange trives med høyt tempo og konfliktløsning en stund, men så trenger å lade batteriene ekstra mye en stund. Det er ikke noe galt i det. Svært ofte er årsaken nettopp at en gjør en særdeles god jobb – og har behov for å gjøre det.

Med utbrenthet som diagnose kan både leger, psykologer og NAV ta innover seg at pasienten trenger hvile. Du kan ikke ta en pille når noe er galt på jobben. Du trenger en timeout. Kanskje trenger du ny jobb. Du skal heller ikke ha medarbeidersamtaler eller andre samtaler om hvordan du kan komme raskest mulig tilbake, når problemet er at du har en allergisk reaksjon mot jobben. Kommer du for tidlig tilbake, blir du fortere dårlig igjen, og du har ikke krefter nok til å kjenne etter hva som egentlig er problemet. Utbrenthet er en tilstand hvor du har brukt for mange krefter på et sted du nå må vekk fra.

Min erfaring er at vi har for få medisiner mot utbrenthet. Det vil si, de finnes, men de er ikke tilgjengelig for den utbrente. Når du er utbrent, vet du ikke selv hva du trenger. Men sannsynligheten for at du trenger å sitte hjemme alene med tankekjøret ditt er mindre enn hva systemet synes å tro. Egentlig trenger man å få fokus bort fra det som er vanskelig og over på noe som bare gir avkobling. Hva det er, er individuelt. Det finnes ikke i pilleform, det KAN finnes i samtaleform, men som regel trenger man litt hjelp til å få frem hva det er en faktisk trives med å bruke tid på, så mye at man har fått tilbake livsgleden og klarer å tenke på hva man ønsker å bruke livet sitt til. Medisinen er aktivitet som gir energi og glede. Den kan en trenge både tid og hjelp til å finne når man selv mangler den energien.

Utbrenthet er en tilstand av mangel på energi til å ta fatt på jobben. Man har brent for lenge. Man trenger mer enn vanlig sykmeldingstid for å komme tilbake i jobb. Det er veldig vanlig at høysensitive presser seg for lenge og havner i den situasjonen. Akkurat dette er det behandlingsapparatet her trenger å forstå. I så fall vil det at utbrenthet er blitt en diagnose kunne være en kjempehjelp til høysensitive som kommer i den situasjonen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *